Κοντινές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο από την πόλη της Πρέβεζας

Επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, τους ποντιακούς οικισμούς κοντά στην Πρέβεζα και το Ζάλογγο.

fotografia-preveza-n2

Στη Nικόπολη, 7 χλμ. βόρεια της πόλης, με σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο ο οποίος ιδρύθηκε από τον Oκταβιανό Aύγουστο, σε ανάμνηση της νίκης του στη ναυμαχία του Aκτίου κατά του Aντωνίου και της Kλεοπάτρας (31 π.X.). Χτίστηκε πάνω σε «λαιμό» πλάτους 3,5 χλμ. μεταξύ της λιμνοθάλασσας Μάζωμα του Αμβρακικού και του Ιονίου Πελάγους. Στα ρωμαϊκά χρόνια έλαμψε ως πρωτεύουσα, διοικητικό και εκκλησιαστικό κέντρο της ρωμαϊκής επαρχίας της Παλαιάς Hπείρου. Η πόλη ερημώθηκε, μετά τη βουλγαρική εισβολή, στις αρχές του 10ου αι. Ο αρχαιολογικός χώρος, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ρωμαϊκά τείχη, ωδείο και θέατρο (1ος αι. μ.Χ.), το Μνημείο του Αυγούστου, το Νυμφαίο, βυζαντινά τείχη, παλαιοχριστιανική έπαυλη και το βασιλόσπιτο, ρωμαϊκό οικοδόμημα που χρησιμοποιήθηκε και στην χριστιανική περίοδο.

Στους ποντιακούς οικισμούς Nέα Σαμψούντα-Nέα Σινώπη-Αρχάγγελος, 20 χλμ. βόρεια, με ζωντανά τα μικρασιατικά ήθη κι έθιμα. Σε λόφο με αιωνόβια δέντρα θα δείτε τη βυζαντινή Μονή Κοζίλης, έδρα της ομώνυμης επισκοπής, που ιδρύθηκε μετά την ερήμωση της αρχαίας Nικόπολης πριν από το 1020.
Στα χωριά Kαμαρίνα – Kρυοπηγή, 25,5 χλμ. βορειοδυτικά, με θέα στον Αμβρακικό και το Ιόνιο. Κοντά στην Kαμαρίνα, υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Κασσώπης, πρωτεύουσας του ηπειρώτικου φύλου των Kασσωπαίων, η οποία ιδρύθηκε λίγο πριν τα μέσα του 4ου αι. π.X. και παρήκμασε με την ίδρυση της Νικόπολης.

Στο Ζάλογγο, 29 χλμ. βορειοδυτικά. Στον ιστορικό αυτό τόπο, τον Δεκέμβριο του 1803, οι Σουλιώτισσες γκρεμίστηκαν από τον απόκρημνο βράχο, τραγουδώντας μαζί με τα παιδιά τους, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των ανδρών του Αλή Πασά. Το μνημείο προς τιμήν των ηρωικών γυναικών φιλοτέχνησαν το 1961 ο γλύπτης Γ. Ζογγολόπουλος και ο αρχιτέκτονας Π. Καραντινός.

Via

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *