Η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Ζαλόγγου στην Πρέβεζα

Η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου, βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον ιστορικό βράχο του Ζαλόγγου, στον οποίο δεσπόζει το μνημείο των Σουλιωτισσών.

Η Mονή βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Ζάλογγο, κάτω από το μνημείο των Σουλιωτισσών και κοντά στα ερείπια της αρχαίας πόλης Κασσώπης. Το σημερινό καθολικό της μονής είναι περιορισμένων διαστάσεων, μονόχωρο, με πολυγωνικό τρούλο. Ο νάρθηκας, σήμερα, είναι γκρεμισμένος. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να καθορίσουμε με ακρίβεια τη χρονιά που χτίστηκε στη νέα θέση της η μονή, γιατί από μια επιγραφή που βρέθηκε λείπει η χρονολογία κτίσης της. Ωστόσο δεν πρέπει να κτίστηκε πριν το 1800.

Το εσωτερικό είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες του 1816, όπως μας πληροφορεί η επιγραφή που βρίσκεται πάνω από τη δυτική θύρα. Πρόκειται, μάλιστα, για έργο συντεχνίας ζωγράφων από την Κορύτιανη Κατσανοχωρίων.

Μια τρίτη επιγραφή, στο πάνω μέρος της θύρας του περιβόλου της μονής, αναφέρει τη χρονολογία 27 Φεβρουαρίου 1831. Υπολογίζουμε λοιπόν ότι τότε πρέπει να κτίστηκαν και τα υπόλοιπα κτήρια της μονής κελιά μοναχών, ξενώνες κλπ ), τα οποία όμως έχουν υποστεί πολλές μεταγενέστερες επεμβάσεις.Η μονή Ζαλόγγου έχει κριθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με ΦΕΚ 35/2.2.62 τβ’ και 404/6.7.65 τβ’.

Μια σκάλα 400 περίπου σκαλοπατιών, ενώνουν την Μονή με το μνημείο των Σουλιωτισσών.

Κείμενο: Δήμος Πρέβεζας • Φωτογραφία: monastiria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *