Επίσκεψη στο ξεχασμένο φρούριο της Λασκάρας στην Πρέβεζα

Ένα από τα πιο παραγνωρισμένα και ξεχασμένα ιστορικά μνημεία του τόπου μας

Τα απομεινάρια της μακρόχρονης ιστορίας του τόπου μας είναι διάσπαρτα παντού, θυμίζοντας μας τις ένδοξες και λαμπρές αλλά και τις σκοτεινές και σκληρές εποχές του παρελθόντος.

Ένα από αυτά τα μνημεία είναι το μικρό κάστρο της Λασκάρας ή «κούλια της Λασκάρας» στην κορυφή του λόφου «Τουρκοβούνι». Μάλιστα το συγκεκριμένο φρούριο είναι ίσως το πιο παραγνωρισμένο μνημείο της περιοχής μας, αφού αυτοί που γνωρίζουν την ύπαρξη του είναι πραγματικά ελάχιστοι.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που αναφέρει η αξιόλογη ιστοσελίδα «Καστρολόγος» η κούλια της Λασκάρας είναι ένα σχετικά καλοδιατηρημένο αλλά εντελώς παραγνωρισμένο μικρό κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Τουρκοβούνι που δεσπόζει στο ακρωτήριο της Λασκάρας του Αμβρακικού κόλπου, σε δυσπρόσιτο σχετικά σημείο αν και όχι μακριά από την Πρέβεζα. Πρόκειται για πανομοιότυπο και «δίδυμο» οχυρωματικό έργο με το κάστρο της Κορωνησίας.

Η ιστορία του κάστρου

Αποτελεί ένα από τα αμυντικά έργα γραμμής της εποχής του Αλή Πασά Τεπελενλή, το οποίο κτίστηκε το έτος 1807 με σχέδια του συνταγματάρχη του γαλλικού στρατού Guillaume de Vaudoncourt και με την επίβλεψη του Ιταλού Μηχανικού Monteleone. Είναι οι ίδιοι αρχιτέκτονες που έκτισαν το Φρούριο του Παντοκράτορα Πρέβεζας, τον Προμαχώνα στα Πευκάκια Πρέβεζας, και το Φρούριο της Ανθούσας Πάργας.

Στην κορυφή του λόφου υπήρχε ένα πυροβόλο Krupp το οποίο έλαβε μέρος στην έναρξη του ατυχούς Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897. Αυτό το κανόνι έριξε την πρώτη βολή του πολέμου και εξώκειλε το επιβατηγό πλοίο Μακεδονία που ερχόταν από Αμφιλοχία προς Άκτιο και τελικά πήρε φωτιά στο Ακρί . Σύντομα όμως το κανόνι τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά από επιτυχή βολή του Ελληνικού Πυροβολικού από το «Κεφάλι της Παναγιάς» στην Ακαρνανία.

Δομικά, αρχιτεκτονικά και οχυρωματικά Στοιχεία

Το Φρούριο της Λασκάρας αποτελείται από τό κεντρικό κτίριο κυλινδρικού σχήματος με πολεμίστρες, χωρίς πόρτες (ανέβαιναν με σκάλα) και από δύο μικρά κυκλικά κτίρια ενωμένα στο κεντρικό σε σχήμα «ΟΚΤΩ». Τμήμα του τοίχου σε 2-3 σημεία και η κωνοειδής κεραμοσκεπή και των τριών κυλίνδρων έχει καταρρεύσει από τις βολές του Ελληνικού πυροβολικού το 1897.

Σε μικρή απόσταση από το οχυρό βρίσκεται ένα γκρεμισμένο κτίριο βοηθητικών χώρων, μαγειρείο και εστιατόριο για τους Οθωμανούς στρατιώτες. Τα πυρομαχικά φυλάσσονταν σε αποθήκες στη λίμνη Γκαβογιάνη στο Ψαθάκι, ενώ στο μέσα στο ίδιο το φρούριο είχαν ελάχιστα.

Σημερινή κατάσταση

Η σημερινή κατάσταση του κάστρου είναι αρκετά καλή παρ όλη την εγκατάλειψη του.

Η περιοχή προσφέρει ανεμπόδιστη και υπέροχη θεά προς την πόλη της Πρέβεζας και τον Αμβρακικό κόλπο ενώ αν ο καιρός είναι καθαρός, μπορεί κανείς να διακρίνει της ακτές της Λευκάδας, την Άρτα και τα βουνά της Ηπείρου.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη αν και καλό θα είναι να φορέσετε ορειβατικά παπουτσία. Για να βρεθείτε στην κορυφή μπορείτε να ακολουθήσετε τον αγροτικό δρόμο που υπάρχει στην περιοχή μέχρι ένα σημείο και μετά με λίγο προσπάθεια θα βρεθείτε μπροστά στο φρούριο.

Στον χάρτη που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την πιο εύκολη διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *