Αρχαία Νικόπολη Πρέβεζας

Η πόλη της νίκης

Το ωδείο της Νικόπολης

Στις 2 Σεπτεµβρίου του 31 π.Χ., στην είσοδο του Αµβρακικού κόλπου, έλαβε χώρα µια από τις πιο σηµαντικές ναυµαχίες της αρχαιότητας, η ναυµαχία του Ακτίου. Ο στόλος του ρωµαίου στρατηγού Οκταβιανού, µε επικεφαλής τον Αγρίππα, αντιµετώπισε και νίκησε τους συνασπισµένους στόλους του ρωµαίου στρατηγού Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας Ζ΄, βασίλισσας της Αιγύπτου. Η νίκη αυτή έδωσε τέλος στην εµφύλια διαµάχη επηρεάζοντας καθοριστικά την µορφή της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας και την πορεία της Ιστορίας· σηµατοδότησε την έναρξη µίας νέας περιόδου (Pax Romana), που εγκαινιάστηκε µε τη µονοκρατορία του Οκταβιανού Αυγούστου σεολόκληρο το µεσογειακό χώρο.

Ο Οκταβιανός Αύγουστος, σε ανάµνηση της νίκης του, ίδρυσε τη Νικόπολη, την οποία κόσµησε µε µεγαλόπρεπα κτίρια καθιστώντάς τη κέντρο του ελληνικού πολιτισµού αλλά και σηµείο συνάντησης του ανατολικού και του δυτικού κόσµου. Ο

Οκταβιανός ταυτόχρονα αναδιοργάνω σε τα Άκτια, τους ετήσιους τοπικούς αγώνες των Ακαρνάνων δίνοντάς τους νέα αίγλη, διαλαλώντας µε έναν ακόµη τρόπο, τη νέα τάξη πραγµάτων στη δυτική Ελλάδα. Οι αγώνες -αθλητικοί, µουσικοί και θεατρικοί- µε την ονοµασία πλέον Νέα Άκτια, τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια κατά την επέτειο της ναυµαχίας και θεωρούνταν ισότιµοι µε τους Ολυµπιακούς Αγώνες.

Σήµερα τα επιβλητικά µνηµεία του χώρου παραµένουν αδιάψευστοι µάρτυρες της χιλιόχρονης ζωής της αρχαίας Νικόπολης. Στο «εν άλσει προάστειο» βρίσκονται οι εγκαταστάσεις για την τέλεση των ακτιακών αγώνων: το θέατρο, το στάδιο, το γυµνάσιο και το µνηµείο του Αυγούστου στον ιερό λόφο. Κατά µήκος της διαδροµής δεσπόζουν τα επιβλητικά Παλαιοχριστιανικά Τείχη, οι νεκροπόλεις, το υδραγωγείο, ενώ στο κέντρο της πόλης οι δρόµοι οδηγούν στο «βασιλόσπιτο», τη Βασιλική Α΄ – ∆ουµετίου, µε τον υπέροχο ψηφιδωτό διάκοσµο, το ωδείο, την έπαυλη του «Μάνιου Αντωνίνου». Τα περισσότερα µνηµεία είναι επισκέψιµα από το κοινό κατόπιν συνεννοήσεως.

Κείμενο: www.dimosprevezas.gr • Φωτογραφία: Andrea Botteon

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *