Αμβρακικός Κόλπος

Ένας από τους μεγαλύτερους υγρότοπους της Ελλάδας και σε μέγεθος και σε σπουδαιότητα

O Αμβρακικός Κόλπος καταλαμβάνει έκταση περίπου 400 τετρ. χιλιομέτρων και αποτελεί  μια κλειστή θάλασσα,η οποία περιλαμβάνει πολλούς μικρότερους υγρότοπους.

Ο Αμβρακικός επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος  μέσω του πορθμού  της Πρέβεζας.Είναι ένας  υγρότοπος  υψίστης αξίας όχι μόνο γιά τα ελληνικά αλλά και γιά τα διεθνή δεδομένα.Στον Αμβρακικό επιβιώνει ένας  από τους τελευταίους υγιείς  πληθυσμούς ρινοδέλφινων της Μεσογείου. Οπως επισημαίνεται στο περιοδικό «New Scientist» ο αριθμός τους παραμένει σταθερός, περίπου 150 δελφίνια.Τα ρινοδέλφινα του Αμβρακικού επιβιώνουν εξ αιτίας του πληθυσμού της σαρδέλας .Αν τα επίπεδα του οξυγόνου  εξορίσουν  κάποια στιγμή τη σαρδέλα  από τον Κόλπο αυτό θα σημάνει και το τέλος των δελφινιών.

Περίπου 5 χλμ. ΒΑ από την Πρέβεζα, βρίσκεται το ακρωτήριο της Λασκάρας με θέα στον Αμβρακικό και σε κοντινή απόσταση δίπλα από τον όρμο, ένα από τα τελευταία σε λειτουργία νταλιάνια στον κόλπο. Αυτή η σπάνια πλέον τεχνική ψαρέματος, ξεκίνησε από τη Μικρά Ασία και στηρίζεται στην ικανότητα του παρατηρητή και τον συντονισμό των κινήσεων των ψαράδων.

Στο νέο δημοτικό Ναυτικό Μουσείο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία μέσα από εκθέματα, διαδραστικές εφαρμογές και οπτικοακουστικό υλικό, να αποκτήσει μια σφαιρική άποψη για τη σχέση της Πρέβεζας με τη θάλασσα: η Ναυμαχία του Ακτίου, η παραδοσιακή ναυπηγική και αλιεία, η ακμή της εμπορικής ναυτιλίας και του λιμανιού στις αρχές του 20ου αιώνα.

Συνεχίζοντας, επισκεφθείτε στο Νεοχώρι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Παιδικό Εργαστήρι. Στο Μουσείο θα μπορέσετε να μάθετε για τα ήθη και έθιμα των κατοίκων της περιοχής, να ενημερωθείτε για την πανίδα και την χλωρίδα του Αμβρακικού, ενώ θα δείτε εκθέματα που έχουν κάνουν τόσο με τις ανθρώπινες δραστηριότητες όσο και με το ίδιο το φυσικό περιβάλλον.

Τα τείχη της Νικόπολης

Στα νότια όρια της αρχαίας Νικόπολης, μπορεί κανείς να κατοπτεύσει τον όμορφο οικισμό του Νεοχωρίου καθώς κατηφορίζει στη ρηχόνερη θάλασσα του Αμβρακικού που είναι γεμάτη με πυκνά φύκια και διανθίζεται από τις κυκλικές διαδρομές πολλών υδρόβιων πουλιών.Ανατολικά η θάλασσα του Αμβρακικού εισχωρεί βαθιά μέσα στην ξηρά και σχηματίζεται η πανέμορφη λιμνοθάλασσα του Μαζώματος, ενώ βόρεια κυριαρχούν τα αρχαία μνημεία της Νικόπολης.

Δίπλα από τον εθνικό δρόμο και στην περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Μιχαλίτσι και Φλάμπουρα, σε γραφική και πανοραμική θέση, είναι τοποθετημένο το ξύλινο παρατηρητήριο πουλιών. Ακριβώς βόρεια βρίσκεται η λιμνοθάλασσα του Τσοπελίου, πλούσιος υγρότοπος στις εκβολές Λούρου.

Οι παραλίες που βρίσκονται σε αυτές τις τοποθεσίες δεν προσφέρονται για μπάνιο, μπορείτε λοιπόν να επιστρέψετε στην Πρέβεζα και να κατευθυνθείτε προς την Κυανή Ακτή, στο δυτικό άκρο της πόλης. Αν φτάσετε απόγευμα θα συναντήσετε επίσης αρκετούς από τους άντρες της πόλης να επιδίδονται στο αγαπημένο τους τοπικό παιχνίδι, το «αμπαλί». Το παιχνίδι φερμένο από τους Φράγκους πολλούς αιώνες πριν παίζεται -με μικρές, στρογγυλές, μεταλλικές μπάλες- και δύο αντίπαλες ομάδες.

Σε αρκετά κομμάτια των διαδρομών σας γύρω από την πόλη της Πρέβεζας θα συναντήσετε πανύψηλα ελαιόδεντρα, αιωνόβιες ελιές, ζωντανό απόηχο της εποχής της Ενετικής κυριαρχίας του 18ου αιώνα. Οι Ενετοί, έχοντας ως στόχο την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, κάλεσαν τους οπλαρχηγούς της υπόδουλης Ελλάδας να εγκατασταθούν στην Πρέβεζα, παραχωρώντας τους δωρεάν έκταση γης, με την υποχρέωση να την καλλιεργήσουν ή να φυτέψουν ελαιόδενδρα. Ο περίφημος ελαιώνας που δημιουργήθηκε αριθμούσε 140.000 δέντρα και αποτέλεσε το μεγαλύτερο παραγωγικό έργο της περιοχής.

Πηγή: Δήμος Πρέβεζας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *